• Názov projektu:  Turiec do Európy, Európa do Turca

  • Číslo projektu: 2023-1-SK01-KA121-VET-000128910

  • Termín: 08.04.-19.04.2024

  • Počet účastníkov: 8+1

  • Odbor: kuchár, čašník, kuchár

  • Miesto:  Zlín, Česká republika

  • Partneri: Střední škola gastronomie a obchodu Zlín

Na začiatok…

Na začiatku apríla sa 8 žiakov rôznych gastro odborov, zúčastnilo dvojtýždňovej praxe v susednom českom Zlíne. Študenti pracovali v rôznych prevádzkach na pozíciách kuchár, čašník a cukrár. Ich mobilita bola zameraná na získavanie nových poznatkov v danom odbore .

Žiaci si zo svojej mobility doniesli množstvo zážitkov, nových informácií, videli iný prístup pri vykonávaní pracovných úloh a naučili sa aj veľa nového. Svoje gastro zručnosti si mali možnosť overiť v rôznych prevádzkach spoločného stravovania. Hotel Garni v centre mesta Zlín ponúkol žiakom pracovať na rôznych úsekoch v rámci obsluhy a starostlivosti o hotelových hostí, ako aj pracovné činnosti na úseku ubytovacích služieb na recepcii. Kuchárske remeslo sa nieslo v duchu tradičnej českej kuchyne. Kto by predsa nemal chuť na pravú českú sviečkovú alebo juhočeskú kulajdu. Našim kuchárom sa venovali majstri svojho remesla, ktorí so žiakmi vytvárali chutné jedlá pre reštaurácia Budvar a Hostinář. Rozhodne sa bolo načo pozerať. Pestrý program si pre študentov pripravila aj Stredná odborná škola gastronomická. Žiačku Leu odborne zaškolili v procese kváskovania, čím si získala aj certifikát za túto novú nadobudnutú zručnosť. Sladké dobroty a nové receptúry pripravované v miestnej cukrárni Dino Cake posunuli žiačky v odbore kuchár a cukrár zas o stupienok vyššie

Voľný čas…

Veľmi pútavé pre študentov bolo pozorovať svojich rovesníkov – českých žiakov z odboru gastronómie priamo na praxi. Mohli si porovnať úroveň vzdelávania a dosiahnutých zručností. Okrem odborností však chceli naplno využiť aj svoj voľný čas. Mesto Zlín im ponúklo vidieť zaujímavú Zoo, navštívili múzeum Tomáša Baťu a vychutnali si dobrú kávu v zaujímavom koncepte kaviarne.

Mobilita v Zlíne priniesla študentom mnoho nezabudnuteľných zážitkov z odborného hľadiska tak ako aj pri budovaní si nových priateľstiev s partnerskou školou.