• Názov projektu:  Turiec do Európy, Európa do Turca

  • Číslo projektu: 2022-1-SK01-KA121-VET-000060774

  • Termín: 14.11. – 25.11.2022

  • Počet účastníkov: 12+2

  • Odbor: hotelová akadémia

  • Miesto: Granada, Španielsko

Na začiatok…

V polovici novembra tohto roku sa 12 žiakov zo SOŠ obchodu a služieb v Martine zúčastnilo praxe v slnečnom meste Granada v Španielsku. Žiaci z odboru hotelová akadémia boli rozdelení do niekoľkých podnikov, v ktorých pracovali na ranných či poobedných smenách. Polovica žiakov pracovala v hoteloch na recepcii a druhá polovica v reštauráciách v kuchyni.

Tak ako býva zvykom prvý deň patril hodine španielčiny aby sa študenti naučili niekoľkým základným slovíčkam a frázam. Poobede ich čakala prehliadka mesta spojená so city game a ukážkou firiem, kde budú umiestnení.

Prax..

Hotel Carlos V– študenti na tomto hoteli pracovali na recepcii, kde vítali hostí, robili check in a check out. Pomáhali zákazníkom s batožinou, pracovali s novými softvérmi a taktiež zapisovali hostí do policajného záznamu. Prvé dni to robili s pomocou zamestnancov no neskôr to už všetko robili sami.

Hotel Molinos – 2 študenti pracovali na tomto hoteli v pozícií recepčného. Check in a check out hostí, zapisovanie do policajného záznamu či triedenie rôznych papierov a faktúr bolo hlavnou náplňou práce týchto študentov.

Toc Hostel – v pozícií recepčnej bola v tomto hosteli umiestená len jedna študentka. Keďže je to rodená španielka s jazykovou bariérou nebol žiadny problém. Čo sa týka hostí, tí hovorili po anglicky takže komunikácia v angličtine bola pre ňu dôležitá. Prvé dni sa učila ako sa používa systém s ktorým hostel pracuje, robila    check out-y a pomáhala hosťom s ich otázkami či potrebami.

PUERTAS DE LAS GRANADAS – 4 študenti pracovali v tomto hoteli avšak v kuchyni na pozícií pomocný kuchár. Pomáhali s varením, čistením jedla či upratovaním kuchyne. Naučili sa precíznejšie krájať zeleninu, dochucovať jedlá a v neposlednom rade sa naučili udržiavať poriadok v kuchyni.

DELIRIO – reštaurácia v ktorej praxovali dve študentky. Krájanie zeleniny, čistenie kreviet alebo vykosťovanie rýb bolo náplňou ich práce. Opäť poriadok v kuchyni bol na prvom mieste.

Mamma Rosa – jedna študentka pracovala v priestoroch reštaurácie Mamma Rosa, kde sa naučila prípravu nových jedál, ktoré mala možnosť taktiež aj ochutnať. Naučila sa pripravovať úžasné tiramisu, ktoré ju naučili jej španielsky kolegovia.

Vo svojom voľnom čase navštívili pevnosť Alhambra, pobrežné mesto Nerja, kde nemohla chýbať návšteva mora a pláže. Tour grafitov po meste či predstavenie flamenca bolo taktiež nezabudnuteľné.

Celkové zhodnotenie tejto mobility bolo veľmi pozitívne a nezabudnuteľné. Dúfame, že študenti na ňu budú spomínať vždy v dobrom a s úsmevom na tvári. 😍